Ølbrygging

Ølbrygging er i skuddet, og mange har startet hjemmebrygging eller gått sammen om microbryggerier. Dette skyldes at det nå er god tilgang på gode råvarer og godt utstyr.

Hjemme hos oss er bryggingen blitt en trivelig far/sønn hobby. Ideen ble unnfanget våren 2015, en sen kveld under lett innflytelse av humlerik drikk. Vi har prøvd en del sorter men anser oss fortsatt som «noviser». Det er mye og lære, men samtidig er kvaliteten på det ferdige produktet allerede nå så absolutt «innafor». Interessen er stor og lærekurven bratt. Ja, vi formelig «tørster» etter ny kunnskap, og høster gjerne «bitre» erfaringer underveis

 Brygging i gapahuken i fjæra

Sønnen i huset inspiserer pappas arbeid. Her er rollene snudd på hodet…

Ølbrygging krever dyp konsentrasjon

Vi har en ambisjon og et mål om å utvikle øltyper med ulike egenskaper, der de i forhold til navn og smak knyttes til henholdsvis Rabben og gapahuken. Smakskarakteren skal eterhvert preges av en kombinasjon som også inneholder egendyrket humle, som er dyrket på de respektive plassene. Hjemmebrygget øl er smaksrikt og passer godt som drikke i hyggelige samvær, både i tilknytning til mat og som ren forfriskning. Det er fantastisk å vite at kvaliteten på våre ferdige produkter vil bli bedre og bedre, etter hvert som «kjellermestrene» får økt sine kunnskaper og ferdigheter.
Navnene vi har valgt som felles begrep om våre husflidsprodukter er «Rabbale», som er satt sammen av Rabben og Ale, og «Gapale», der forstavelsen henspeiler på gapahuken. Andre etasje i Rabben blir benyttet som vårt innendørs «bryggerhus», mens gapahuken benyttes som bryggeri på gode sommerdager. Ordet «ale» gis følgende beskrivelse: «a type of beer with a bitter flavor and higher alcoholic content».
Vi har ulike varianter av Rabbale og Gapale. Sommeren 2018 skal følgende varienter fryde våre ganer, neser og smaksløker: 
RULLEPILS «ANTIMØRK LAGER» og «Sumarnatt» er 2 tappinger av et lyst hveteøl som passer alle ganer. Svakt humlet, og friskt. Vi inspireres av Sisufos, når en er ferdig er det bare å begynne på en ny….
RABBALE «WEISSBIER» Dette er et er et tradisjonelt hveteøl fra Syd-Tyskland. En frisk tørstedrikk som alle liker. Den er på 5,3% og har en svak  til moderat bitterhet.
RABBALE «KÖLSCH» Dette er en klassisk Tysk lys ale.  En lettdrikkelig pilsliknende øl.  Denne er enklere å like for dem som ikke liker pils… 5,5%.
GAPALE «TØRR STOUT» Dette  er en Guinness klone. Et lettdrikkelig sort øl med fast skum. Lite sødme og en tydelig brent smak fra svartmalten.. 5,1%
RABBALE «AMERIKA PALE ALE» er en gyllen, fruktig og forfriskende pale ale med friskt preg av amerikanske humletyper. Bitterhet mellom en Pale Ale og en India Pale Ale. Ølet passer godt til litt kraftig mat, eller som en koseøl i solveggen eller foran TV-en. Denne er et fint steg på veien for ølhunder som ønsker en gradvis tilnærming humlerikt øl. Middels sterk med sine 6,5%, og absolutt en av mine favoritter.
RABBALE «INDIA PALE ALE» (IPA) Dette er en gyllen ale med mye bitterhet og humlesmak. En fruktig, sterk og forfriskende ale. En favoritt blant mange hjemmebryggere.  IPA er blitt selve symbolet på microbrygget øl, og dette ølet er ofte grunnen til at mange begynner å brygge selv
RABBALE «BELGISK TRIPPEL» Dette er et meget sterkt, men likevel lettdrikkelig og friskt Belgisk øl. Inspirert av Nøgne Ø’s Tiger Tripel. Belgisk trippel er et sterkt øl, nesten litt vinøst. Mange som ikke liker øl så godt, liker gjerne denne. Godt egnet til lagring, men pass på, da den er på 9,6%!!
 RABBALE «IMPERIAL IPA» er en fantastisk imperial India Pale Ale. Et kraftig øl med mye humlesmak og aroma. Liker du humlesmak, så er dette ølet for deg! Denne er også lagringssterk og lumsk med sine 9,5%!!

En kald øl på tampen av dagen

Øllet skal selvfølgelig nytes i godt selskap

Koselig julesyssel – Flaskene får etikett og «Rabbale-kasse».

                                   

Noen etiketter

«ØL I SOLNEDGANG»

              8B4A6844

(Foto: Roy Hansen 2015)

contact-form-7 id=»531″ title=»Kontaktskjema»